EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO: Segons algunes fonts, el primer intent per crear una cremallera va ser al 1850 als Estats Units. Però no va ser fins al cap de més de mig segle quan un immigrant suec als Estats Units, de cognom Sundback, va aconseguir aquest miracle de l'enginyeria. Ens trobem a la primera vintena del segle XX i les cremalleres s'utilitzen en botes i tabaqueres i més tard als pantalons de nen. Fins que al 1930, la dissenyadora Elsa Schiaparelli inclou una cremallera en un vestit d'alta costura. Tot i així, durant molt temps les dones que portaven vestits amb cremallera tenien mala reputació perquè se'ls considerava dones fàcils. Esclar, això que es poguessin treure la roba tan fàcilment no els entrava al cap.

A banda d'algun tresor, la cremallera també pot guardar ironia, com en la samarreta d'avui. Què amaguen les cremalleres que Xavier Menós ha col.locat a la samarreta? Què hi ha al darrere? Pell o més samarreta? Aquest és el joc que ha buscat el fotògraf lleidetà establert a Nova Iork. Menós ha fet una samarreta barroca, on un detall dóna pas a un altre. Ha enganxat dues franges verticals de cuir obscur a l'alçada del pit i els ha franquejat per cremalleres negres i vermelles. A l'esquena, les cremalleres blaves i negres s'entrellacen en diagonal. Els colors? els que li han quedat gravats del backstage de l'última edició de la passarel.la de nova iork. 

Menós li agrada fotografiar moda, però sobretot els instants previs a la passarel.la, al darrere, allò que ningú no veu, abans de tot l'esplendor dels flaixos. A banda d'això, porta les xarxes socials de Shakira, que és el que li ha permès establir-se a la ciutat que mai no dorm. Admet que Nova Iork és hostil i que és fàcil perdre's un mateix. Per això, ell sempre recorda d'on ve. I des del seu lloc preferit de la gran poma, el pont de George Whashington, torna a l'adolescència, al seu poble, Sudanell, al camp dels Sots, a la font on es refrescava després d'una jornada de recollir peres. 

Back to Top